Nagrada za jedan od najboljih IPA projekata prekogranične saradnje u Republici Srbiji

Resertifikovan sistem menadzmenta kvalitetom
November 10, 2014
Potpisivanje ugovora
Potpisan Ugovor o saradnji Veterinarskog specijalističkog instituta “Niš” i Hrvatskog veterinarskog instituta
December 5, 2014
Prikaži sve

Nagrada za jedan od najboljih IPA projekata prekogranične saradnje u Republici Srbiji

program prekogranicne saradnje

NAGRADA ZA JEDAN OD NAJBOLJIH IPA PROJEKATA PREKOGRANICNE SARADNJE U REPUBLICI SRBIJI

Nagrada EU

Direktoru Veterinarskog specijalističkog instituta „Niš“ iz Niša uručena nagrada za jedan od najboljih projekata prekogranične prakse u Republici Srbiji u protekle dve godine.

Četvrta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji održana je u Beogradu u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Konferencija je održana sa ciljem da ukaže na postignute rezultate u ovoj oblasti, u Nedelji Evropske teritorijalne saradnje, koja se obeležava u više od 40 zemalja širom Evrope.

Učesnicima Konferencije su se obratili Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator, koja je i dodelila priznanja najboljim projektima, nj.e. ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Konstandinos Musurulis iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Sanda Šimić, pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije i Imre Čalagovič, ispred Kancelarije za nacionalno ekonomsko planiranje Vlade Mađarske i predstavnik budućeg Upravljačkog tela za program Dunav.
Ovom prilikom su predstavljena i dostignuća programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji isusednim zemljama, kao i onih koji će se finansirati sredstvima Evropske unije u periodu od 2014. do 2020. godine. Ovi programi pružaju podršku institucijama i organizacijama u pograničnim oblastima susedskih država u cilju unapređenja saradnje i poboljšanja života u,često, nerazvijenim i teško dostupnim sredinama.
Dodeljena su i priznanja za najuspešnije projekte finansirane iz ovih programa.
Na skupu je učestvovalo oko 300 predstavnika institucija Vlade Srbije, Evropske unije, regionalnih i lokalnih samouprava, akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika programa.

ONE HEALTH - Zajednički informacioni sistem za optimizaciju procesa „One health“ u zoni prekogranične saradnje
PROGRAM: IPA program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija 2007-2013
PROJEKTNI PARTNERI: Veterinarski specijalistički institut Niš (SRB);
Bugarska agencija za bezbednost hrane

OPIS: Projekat ima za cilj da pomogne sprečavanju širenja bolesti životinja, a samim tim i doprinese povećanoj zaštiti zdravlja životinja i ljudi. Najveći rezultat predstavlja kreiranje zajedničkog informacionog sistema za brzu razmenu informacija o pojavi zaraznih bolesti kod domaćih i divljih životinja u prekograničnom regionu. Kupovina opreme u vrednosti od 94.000 evra omogućava brzo uzorkovanje i tačnost dobijenih rezultata. Nabavkom ove opreme, Veterinarski specijalistički institut u Nišu u svom posedu imaće najsavremeniju molekularnu dijagnostiku, koja vodi do krajnje pouzdanih rezultata.

Galerija slika:

Comments are closed.