Grad Niš ustupio na korišćenje Veterinarskom specijalističkom institutu „Niš“ Real time PCR aparat

Zahvalnica Vlade Republike Srbije
June 5, 2020
Prikaži sve

Grad Niš ustupio na korišćenje Veterinarskom specijalističkom institutu „Niš“ Real time PCR aparat

Aktuelnoj borbi protiv epidemije korona virusa (COVID-19), priključuje se sve više ustanova. Tako se i Veterinarski specijalistički institut „Niš“, svakodnevno analizirajući uzorke potencijalno zaraženih virusom COVID-19 još od rane faze epidemije, trudi da doprinese i pruži podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije

Laboratorija za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku Veterinarskog specijalističkog instituta „Niš“ ima priliku da poveća svoje kapacitete ispitivanja. Zahvaljujući Gradu Nišu, ustupljen je na korišćenje Real time PCR aparat, čime je nastavljena modernizacija laboratorija Instituta.

Reč je o aparatu Real Time PCR - Quant Studio 5, poslednje generacije uređaja te vrste dostupnih na tržištu. Ovim aparatom se može analizirati 96 uzoraka odjednom, a rezultati se dobijaju za oko dva sata.

Pored navedenog, stručnjaci Veterinarskog specijalističkog instituta „Niš“ moći će na istom uređaju da rade i molekularnu dijagnostiku naročito opasnih zaraznih bolesti životinja i zoonoza, kao što su: afrička kuga svinja, klasična kuga svinja, bruceloza, leptospiroza, kju groznica, hlamidioza, itd. Ovaj uređaj biće od velikog značaja i u dijagnostici uzroka pobačaja infektivne etiologije kod domaćih životinja.

Veterinarski specijalistički institut „Niš“ se zahvaljuje Gradu Nišu na vrednom i značajnom gestu i spremnosti da pokaže visok stepen društvene odgovornosti i brige za svoje sugrađane.

Comments are closed.